1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

TV: 20 modeller i stort test

Daniel Hessel

Vilken är den bästa TV:n? Eftersom en TV utgör en så stor del av våra liv är det viktigt att välja rätt. Vi har testat de hetaste modellerna från LG, Samsung, Sony och många fler och utser den TV som har bäst bild, ljud och funktioner.

TV bäst i test

Att välja rätt tv är viktigt. Tv:n utgör ju – vare sig vi gillar det eller inte – i regel en rätt stor del av våra liv, och därför är det förstås önskvärt att man väljer en modell som passar ens behov till punkt och pricka.

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Som alltid när vi genomför tester här på PriceRunner så ser vi till att göra utvärderingen i den miljö där produkterna är tänkta att användas. Vi har således tagit hem och installerat tv-apparaterna och testat dem med mängder av olika slags klipp. Alla möjliga upplösningar, format och kompressionsalgoritmer har använts, och vi har testat apparaterna under flera veckor för att få en tydlig bild av eventuella irritationsmoment och glädjeämnen som uppstår över tid. TV Test sällskapsresan

  • Kvalitet: För att avgöra de mer detaljerade bitarna av bildkvalitén så har vi använt proffsutrustning och utfört flera olika mätningar och kalibreringar. Vi har bland annat tittat på bildkvalitet, bildbehandling, ljudbalans, bastryck, dialogens tydlighet och hur volymen påverkar ljudet.
  • Användning: Vi har även tittat på mer gränssnittsrelaterade bitar. Då handlar det om allt från hur enkel tv:n är att montera och hur bra ett eventuellt stativ är till vilka funktioner som finns på fjärrkontrollen och om det grafiska gränssnittet är tydligt och lättnavigerat.
  • Funktioner: Appstöd, inställningsmöjligheter är andra bitar som vi också vägt in.

Byggkvalitet, design, garantier och mängden funktioner har dessutom tagits med i beräkningen. I en slutlig fas har vi ställt alla bitarna mot priset för att avgöra ett slutbetyg som reflekterar prisvärdet på produkten.

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära TV-apparater. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris hos PriceRunner.

Fler tester för fredagskvällen

1. LG OLED C1 - BÄST I TEST TV

Bildkvalitén är huvudnumret

Typ: OLED-tv i premiumsegmentet (47/55/65/77 tum) Testad version: 65 tum Anslutningar: 4 X HDMI 2.1, 3 x USB, Common Interface Plus, koaxial, ethernet. Trådlöst: Wifi, Bluetooth 5.2 Bildupplösning: 3 840 x 2 160 pixlar (4K). Plattform: Web OS Vikt (65 tum): 24 kilo utan stativ, 32 kilo med stativ. Digitalmottagare: DVB T/T2/S/S2/C Övrigt: Röststyrning via Google Assistant

LG OLED55C1

Den här tv-apparaten känns kanske bekant för den som är någorlunda bevandrad i LG:s modellutbud, och det är för att det handlar om en uppföljare till LG Oled CX som släpptes 2020. Varför man har börjat om på 1 i modellnumret är oklart, men namnet på apparaten är hur som helst C1. I många stycken påminner den här apparaten även om CX när det gäller både styrkor och svagheter. Låt oss inleda med den senare kategorin,

Ljudet är inte bra. Här får du förlita dig på en extern lösning i form av en soundbar eller en fullfjädrad hemmabioanläggning, för högtalarna duger inte till mycket mer än lättsamma pratprogram. I övrigt låter det burkigt.

En annan tråkig historia är LG:s operativsystem Web OS, som man av någon anledning envisas med att förse sina tv-apparater med. Det är ett ganska förvirrande och icke-intuitivt gränssnitt som bara blir sämre för varje uppdatering. Samma sak kan sägas om fjärrkontrollen, som inte bara är rörig utan även har en rätt komplicerad lösning med en ok-knapp i mitten av styrkorset som även används för rullning. Det betyder att det ofta blir fel.

Kan man leva med den här typen av tillkortakommanden så får man i övrigt en riktigt bra tv för pengarna. Det bör påpekas att skillnaden mellan B- och C-serien är ganska liten, men att det här ändå är en apparat som levererar mycket fin bild. Jämför man med apparaterna i G-serien så får man inte på långa vägar lika fin ljusstyrka, men C-serien klarar sig ändå på egna meriter. Det är framför allt färgåtergivningen och svärtan som det nästan slår gnistor om.

Vi måste även applådera uppskalningen, som fungerar riktigt fint och gör heder åt lågupplöst material.

En av nyheterna med den här modellen är det speciella gamingläget som passar den som har en nyare spelkonsol eller kör G-sync/Freesync på en inkopplad PC. Det i kombination med stödet för HDMI 2.1 innebär att uppdateringen är blixtsnabb. Det finns dessutom mängder av fina inställningsmöjligheter.

Har du redan en hemmabioanläggning eller en soundbar och primärt är ute efter en bra OLED-tv, ja då är det här ett riktigt bra val. Du får leva med Web OS och en lite krånglig fjärrkontroll, men båda de bitarna lär man sig förstås hantera med tiden.

Fina färger och svärtagamingläge
Både Web OS och fjärrkontrollen är rörigaljudet håller inte måttet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Smart-TV LG OLED55C16LA 55" 4K Ultra HD OLED

18 829 kr

2. LG G1 - BÄSTA PREMIUMVAL

En tv i elitklassen som gör nästan allt rätt

Typ: OLED-tv i premiumsegmentet (55/65/77 tum) Testad version: 55 tum Anslutningar: 4 x HDMI 2.1, 3 X USB, Common Interface Plus, koaxial, ethernet Trådlöst: Wifi, Bluetooth 5.0 Bildupplösning: 3 840 x 2 160 pixlar (4K) Plattform: Web OS Vikt (55 tum): 21,8 kilo utan stativ, 22,5 kilo med stativ Digitalmottagare: DVB T2 Övrigt: Röststyrning via Google Assistant

LG OLED65G1

Låt oss på en gång fastställa att LG G1 är en uppföljare till 2020 års LG GX (X som i 10, alltså). Om det känns förvirrande så kan bi bara hålla med. Men så är det i alla fall. G-serien placerar sig snäppet under de absolut lyxigaste tv-apparaterna från LG, och vi ska helt ärligt säga att det nästan är svårt att hitta några svagheter hos den här tv-apparaten. Men visst finns de.

En av de stora akilleshälarna stavas Web OS, LG:s eget operativsystem för smart-tv-apparater, som bara blir mer plottrigt och överlastat för varje ny version. Det vore inte fel om man rensade lite och gjorde den här biten enklare. Nåja, det är inget som är ett jätteproblem, och man kan ju dessutom lösa saken med en extern enhet som en Apple TV, eller någon Androidbaserad motsvarighet.

En annan svaghet är fjärrkontrollen, som är lite krånglig att få fason på. Men det här är å andra sidan något man lär sig hantera med tiden.

En tredje detalj – som inte är en svaghet, men däremot något man bör ha koll på innan man slår till – är att LG G1 kommer med väggfäste som standard. Inte med bordsstativ. Det får du köpa separat, om du inte hade tänkt hänga apparaten på väggen. Väljer du att hänga den på väggen så bör du också känna till att strömsladden är fastmonterad i bakstycket, så du kan behöva skarva om närmaste vägguttag finns långt borta.

Utöver det har vi i princip enbart lovord att kasta över LG G1.

LG har ett gott renommé när det gäller bildkvalitet, och den här tv:n gör nog ingen besviken. Det sitter en för årsmodellen ny panel under glaset, kallad Evo, och den bjuder på en hejdundrande ljusstyrka och en bättre bild i största allmänhet.

Det spelar nästan ingen roll vilken typ av innehåll vi matar G1 med, det är en sprakande bildupplevelse vi bjuds på. Färgerna och svärtan håller absolut toppklass och trumfar förra årets modell CX med råge. Stundtals är bilden så imponerande att vi förleds att tro att upplösningen är större än vad LG anger. Även rörelsehanteringen i bilderna är helt enastående.

Den som vill använda spelkonsoler eller PC med den här tv-apparaten har också riktigt trevliga stunder att se fram emot, givet att det finns stöd för både Freesync och G-Sync samt HDMI 2.1. Det senare innebär att nya spelkonsoler som Playstation 5 och Xbox Series X kommer helt och hållet till sin rätt med den här apparaten.

Det är tvivelsutan en dyr tv-apparat, men har du pengarna och är på jakt efter en tv med fantastiskt bild, ja då kan vi inte annat än ge G1 våra varmaste rekommendationer, Web OS och den lite slarvigt utformade fjärrkontrollen till trots.

Fantastisk bild oavsett materialets kvalitetperfekt för gamingmånga finesser
FjärrkontrollenWeb OS

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Sony Bravia XR A80J

OLED i lyxligan

Typ: OLED-tv i premiumsegmentet Upplösning: 4K (3840 x 2160 pixlar) Ljud: 3 x 10 w Färg: Svart Storlek: 55 samt 65 Energiförbrukning: 106 W (55”-modellen), 0,5 W i standbyläge Digitalmottagare: DVB T2 Vikt (55”): 20 kilo med stativ, 17,8 kilo utan. Anslutningar: wifi, Bluetooth, ethernet, 4 X HDMI (2x 2.1, 2 x 2.0, komposit/S-video, common interface Plus, 3x USB samt antenningång. VESA-fäste: Ja Övrigt: Stöd för röststyrning via Google Assistant

Sony OLED XR-65A80J

Vad heter den här tv:n, egentligen? Vi hittar flera olika bud på förpackningen. A8J, AJ8 och AJ80 används till exempel, men vi väljer att gå på beteckningen A80J. Och även om namnet på produkten tycks vara förvirrad, så är den här tv-apparaten däremot inte det. Faktum är att vi ser den som ett riktigt lyft för Sony, och man får nästan alla finesser och funktioner som den mer avancerade A90J ståtar med.

Den här tv:n är framför allt något för den som uppskattar en korrekt färgåtergivning. Den där galna färgchocken som vissa OLED-apparater får man inte, men däremot så är bildåtergivningen extremt realistisk. Vi behöver aldrig ens röra inställningarna, för bilden är så oerhört bra som den är. Vad det här beror på vet vi inte, men två möjliga förklaringar är att den helt enkelt har ett bra chipp för bildbehandling, eller att det är Sonys system med ”kognitiv intelligens” som gör ett bra jobb.

Ljudet matchar väl i ärlighetens namn inte bilden, men det är ändå oerhört bra för att komma direkt från en tv-apparat. Platta prylar brukar inte kunna leverera någon direkt spänst, men Sonys teknik kallad Acoustic Surface Audio fungerar faktiskt utmärkt, och det blir varken burkigt eller basfattigt.

Vidare så noterar vi att vi får två HDMI 2.1-ingångar. Varför är det viktigt? Jo, för att det krävs för att man ska kunna utnyttja den fulla potentialen i vissa uppspelningskällor, bland annat när det handlar om bilduppdateringsfrekvensen. Playstation 5 och Xbox Series X kommer med andra ord till sin rätt med den här tv:n. Varför de andra två HMDI-ingångarna är av 2.0-typ vet vi inte, och det känns ärligt talat lite snålt.

Det här är inte en jättetunn OLED-tv, men det kan också bero på att Sony har valt att designa den så att den ska se bra ut även med baksidan exponerad (om du till exempel vill ha den placerad mitt i ett rum). Så den är ändå snygg. Bordsstället är en historia för sig, och kommer med en tre sidor tjock manual. Det här är nämligen ett rätt avancerat bordsställ som kan höja och sänka tv:n, vilket kan vara bra om man till exempel vill försöka få in en soundbar under den. Smart.

Ska vi anmärka på något så är det väl primärt fjärrkontrollen. Sony är inga mästare på det här med fjärrkontroller, och det är en rätt plottrig historia att handskas med. Det finns dock några ljuspunkter, inte minst snabbvalen för Netflix och Disney+.

Oerhört detaljerad och fin bildåtergivning
Plottrig fjärrkontrollHDMI-lösningen kan ifrågasättas

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. LG GX

Toppklass, lyx och design med vissa förhinder

Prisklass: premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65/77 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 60W (4.2) Energiförbrukning: 173 W (77”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 39,7 kg (77”) Med stativ: 40,2 kg (77”) Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth (5.0), 4 st HDMI 2.1, 3 st USB, common interface Plus, antenn, optiskt ljud, VESA-väggfäste: Nej, inbyggt SMART-funktioner: WebOS med appar, Röststyrning (Google Assistant, Alexa) Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll Övrigt: Freesync, G-sync

LG OLED77GX

LG:s GX-serie för 2020, här testad i 77-tumsmodellen LG OLED77GX, är ett riktigt lyxbygge på de allra flesta punkter och den har en prislapp som matchar det. Samtidigt har tv:n hård konkurrens från LG:s egen syskonmodell CX och en del irriterande detaljer.

Inbyggt väggfäste

Det är en riktigt snygg TV vi har att göra med. Till skillnad från många andra Oled-skärmar är LG GX jämntjock över hela baksidan, istället för att vara rakbladstunn högst upp och betydligt fetare i botten. Detta eftersom teven är tänkt att monteras helt platt mot väggen. Faktiskt så mycket att bordsstativet köper du separat, medan väggfästet redan är inbyggt på baksidan av skärmen (under vårt test körde vi dock med bordsstativ).

Allt detta hade varit fantastiskt, om inte kontakterna suttit på baksidan. LG:s egen “wallpaper TV” och Samsungs dyrare modeller har insett hur bra det är att rycka loss alla kontakter från skärmen och placera dem i en separat box, med bara en tunn sladd för signal och ström upp till teven. Inte här dock, vilket känns otroligt bakåtsträvande och missriktat för en TV i den här prisklassen.

Anslutningar och tillhörande teknik är det däremot inget som helst fel på. HDMI 2.1 genomgående för att ha stöd för alla funktioner i exempelvis Playstation 5 och nya Xbox, men samtidigt även stöd för Freesync och G-Sync från AMD respektive Nvidia. Det tilltalar även den PC-spelande publiken.

Fenomenal bild

En sist nackdel bara, fjärrkontrollen. Utöver att vara alldeles överlusad med knappar har LG som standard även rörelsesensor inbyggt i den. Tanken är god, en muspekare gör det lättare att mata in text i vissa fall. Samtidigt hoppar fjärren mellan muspekare och inmatning med styrkorset lite som den vill. Det räcker att du nuddar bordet där fjärren ligger för att du ska få titta på muspekaren mitt i filmen i några sekunder. Ta bort eller gör det möjligt att stänga av skulle vi säga.

När det kommer till bild förväntar vi oss inget annat än perfektion efter att ha sett hur lillebror CX skötte sig och det får vi. Det finns tillräckligt med ljusstyrka för att ge rättvisa åt detaljerna i HDR-material och detaljnivån är otroligt bra. Ljusstyrkan har vid några tillfällen styrt över till det extrema i knepiga scener, särskilt i spel, men för det mesta presenteras allt material i en kvalitet få kan mäta sig med.

Samtidigt ska det sägas att den billigare CX-modellen också gör det fenomenalt bra och skillnaderna mellan de två är förhållandevis små. GX köper du kanske mer för den lyxigare designen.

En TV i den här klassen kör du såklart med en extern ljudlimpa eller hemmabiosystem. Men LG har ändå lagt lite krut på de inbyggda högtalarna. Vi får ingen surroundupplevelse, men ett ganska habilt och fylligt ljud för de flesta tillfällen.

LG GX är en TV som bildmässigt ligger i den absoluta toppklassen. Samtidigt är den riktigt snygg och bygger mycket på sin design och smarta lösning för väggmontering. Däremot hade vi helst sett en extern box för anslutningarna.

HDMI 2.1 på alla ingångarsnygg och väldesignadg-sync och Freesync-stödmycket bra bildkvalitet
Plottrig och överkänslig fjärrkontrollingen separat anslutningsbox

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

5. LG OLED C9

Framtidssäker tv med fantastisk bild

Typ: OLED-tv i premiumsegmentet Storlek: 55, 65 samt 77 tum Upplösning: 4K Anslutningar: Wifi, ethernet, 4 x HDMI, 3 x USB, optisk ljudutgång, common interface PLUS, koaxial Energiförbrukning: 137 watt vid 65 tums storlek (0,5 watt i standby) Stativ: Ingår, VESA-väggfäste: Ja

LG OLED55C9

En enastående bildkvalitet och ett mäktigt ljud. Ja, vad mer kan man önska sig av en tv-apparat egentligen? En hel del, om vi ska vara ärliga. Men eftersom LG OLED C9 prickar rätt även när det gäller nästan alla andra boxar så hamnar den näst högst upp på vår lista över de bästa tv-apparaterna. Det här är en tv som är bra på allt.

Det finns en ännu mer avancerad tv från LG som har namnet E9, men skillnaden mot den tv-apparaten är minimal. Det som framför allt kan upplevas som irriterande är att LG har valt att göra den separata anslutningsboxen till ett förbehåll för sina allra lyxigaste tv-apparater, och här får vi alltså hållas med in- och utgångar på baksidan. Det är dock bra anslutningar som finns där, inte minst ”riktig” HDMI 2.1 som ger 4K-upplösning vid 120 hertz. Det här lär du få glädje av om du skaffar någon av nästa generations spelkonsoler.

Fenomenal bildkontroll

Vi hittar inte heller några direkta nackdelar när det kommer till bildkvalitén. Det är OLED, som sagt, och det innebär ju som bekant en riktigt fin färgåtergivning och utmärkt svärta. Det här är dessutom en mycket fin ljusstyrka, vilket kommer väl till pass när det handlar om HDR-innehåll. Faktum är att man kan ta upp kampen med Samsungs QLED-skärmar även på det här området. Bildbehandlingschippet bjuder på en enorm precision och hanterar bilden med stor säkerhet. Färger hålls tillbaka när det behövs, oavsett vilken källa du använder dig av.

Fjärrkontrollen är en lite tråkigare historia. Den är i och för sig rätt bekväm att hålla och bjuder på mängder av funktioner, men kan lätt upplevas som lite plottrig och klumpig jämfört med konkurrenternas mer raffinerade fjärrkontroller. Gränssnittet är en aning rörigt. Det bjuds på röststyrning med Google Assistant och LG:s egen motsvarighet, och vi får stöd för Airplay och automatisk kalibrering. Men det räcker inte lika långt som hos konkurrenten Samsung.

Har du pengarna så är det här hur som helst ett riktigt bra köp i premiumsegmentet.

Bilden är fantastisktljudet likaså
Plottrig fjärrkontroll

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

6. Panasonic GZ2000

Känns lite gammal men levererar

Typ: OLED i premiumklassen Storlek: 55 samt 65 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, bluetooth, 4XHDMI 2.0, 3xUSB, Common Interface Plus Energiförbrukning: 162 watt vid 65 tum (0,5 watt i standby) VESA-väggfäste: Ja Övrigt: Stativ ingår, röststyrning via Google Assistant

Panasonic TX-65GZ2000

Nej, GZ2000 är inte den tv-apparat som fångar ditt intresse i butiken. Och det har inte ett dugg att göra med att den skulle vara dåligt på något vis. Bara att den är så anonymt designad att den knappt märks. Den är inte ful, men det finns inte heller minsta fingervisning om att det här är en tv-apparat i premiumklassen. Till och med fjärrkontrollen känns plottrig, gammeldags och otidsenlig på alla sätt och vis. Man har förvisso bytt från mattsvart till metallpolish, men vad hjälper det? Panasonic skulle behöva en uppryckning på designsidan om man på allvar vill vara med och tävla med LG och Samsung. Till och med operativsystemet och appbutiken är tråkigt utformade.

OLED för proffs

Nåväl, får man väl igång den här tv:n så blir man inte besviken. Den här tv-apparaten bygger på en OLED-panel som ursprungligen är framtagen för proffsbruk. Av den anledningen bjuds vi på en enastående ljusstyrka på 900 nits, och vi får ett resultat i närheten av vad de bästa Qled- och LED-skärmarna kan erbjuda. Inte illa. Som om inte det vore nog presterar den helt häpnadsväckande detaljrikedom när det kommer till svärta. Det spelar ingen roll om vi kör en blu-rayskiva eller tittar på streaming. Här är det mer detaljerat än vad någon annan tillverkare kommer i närheten av. Vad gäller just streaming så är tv:n faktiskt begåvad med ett läge kallat ”Netflix Calibrated Mode” som gör underverk för även lite sämre material från streamingtjänsterna.

Åter till det här med designen. Det här är en riktigt tjock tv, åtminstone för att vara en platt-tv år 2020. Men det har sin förklaring. Panasonic har nämligen försett tv:n med ett inbyggt 3.2-system som levererar ett imponerande ljud med surroundkänsla. Du behöver ingen ljudlimpa med den här tv:n, kort och gott. Om det räcker för att motivera tjockleken kan bara du avgöra.

Det här är tyvärr en jättedyr tv-apparat, till och med jämfört med de flesta andra modeller i premiumklassen. Man får en enormt fin bild för pengarna, och man får ett ljud som överträffar det mesta. Frågan är om du vill ha en tv som ser så här tråkig ut på ytan?

Fantastisk bildkvalitet med djup och detaljerad svärtaotroligt bra ljud
Både design och gränssnitt känns föråldrade

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

7. Philips OLED803

Typ: OLED i premiumklassen Storlek: 55 och 65 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, 4 X HDMI, 2xUSB, komponent, koaxial, 2 x satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, Audio L+R, Common Interface Plus Energiåtgång: 144 watt (0,3 watt i standby) VESA-väggstöd: Ja Övrigt: Android TV, Chromecast, stativ ingår, Ambilight-teknologi

Philips 65OLED803

Flera av Philips tv-apparater har en unik lösning kallad Ambilight, så även Oled 803, med färgade lysdioder som matchar färginformationen i bilden i realtid. Dioderna är placerade runt om på baksidan av tv:n och projicerar ett ljus mot väggen som ger en häftigt effekt och en behaglig tittarupplevelse på flera sätt. Men lamporna kan också vara störande, om tv:n är placerad så att LED-lamporna syns. De bländar rätt rejält.

Utöver det så levererar just den här tv-modellen från Philips en riktigt fin bild, men den kräver en del justering om den ska bli någorlunda realistisk. Det finns lyckligtvis stora inställningsmöjligheter och det är enkelt att få fram en bild som passar perfekt just för ditt tycke och smak. Grundinställningen är ganska överdriven med allt maxat, något som innebär att bilden ser näst intill 3D-animerad ut. Så det är bara att gå in och ställa ned effekterna på en gång, om man nu inte uppskattar det. OLED803 bjuder på extremt fin svärta, stort färgomfång och riktigt bra kontrast.

Estetiskt tilltalande

Det är även en estetiskt tilltalande pjäs, inte enbart till följd av Ambilight-teknologin. Den har även försetts med en mycket tunn ram och ett par minimalistiska stilrena ben i bordsstället. Det följer med två fjärrkontroller. En lite större och mer traditionell samt en mindre och minimalistisk fjärrkontroll som rimmar mer med designen av tv:n i stort. Tyvärr så är den mindre inget vidare när det kommer till navigering, så vi överger den rätt snabbt.

Philips använder sig av Android TV som plattform, något som är bekvämt på alla sätt och vis. Bara att logga in med sitt Googlekonto och dra alla fördelar man får av det. Inte minst så slipper man skriva in lösenord till tjänster och appar, då de kan sparas i Google Smart Lock. Då behövs bara ett knapptryck, vilket är välkommet till följd av att tangentbordet i tv:n kan vara lite segt.

Vi måste också tillstå att vi imponeras av ljudet. Det handlar inte om ljudresurser i paritet med en hemmabioanläggning, men däremot ett ljud i toppskiktet i det här segmentet. Det är klart och detaljrikt, men saknar förstås den bas man kan få av en separat anläggning. Det här är överlag en mycket fin tv.

Oerhört bra bild och ljud
Trög fjärrkontroll

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Samsung Q90R

Visar att Qled inte är något man räknar ut

Typ: QLED-tv i premiumklassen **Storlek:**55, 65 samt 75 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, 4xHDMI, 3xUSB, optisk ljudutgång, Common Interface Plus, koaxial VESA-väggfäste: Ja Energiförbrukning: 255 watt vid 65 tum (0,5 watt i standby) Övrigt: Tizen OS, Bixby Voice, stativ ingår

Samsung QE65Q90R

Den största nackdelen med Qled-tekniken är att den jämfört med OLED inte får riktigt samma djup i svärtan, till följd av att Qled inte är lika ljusstarkt. Men med Samsungs Q90R är den gränsen så nära att suddas ut man bara kan komma. Det här är en Qled-TV som lyckas oerhört bra när det handlar om att hantera detaljer i svärta, och bildkvalitén är överlag mycket imponerande. Färgerna är utmärkta och HDR-stödet kommer helt och hållet till sin rätt. Man kan förvisso ifrågasätta de extremt uppskruvade färger som tv:n levereras med som förinställning, men det är ju bara att justera ner dem ett snäpp för en mer verklighetstrogen bild, om man nu föredrar det. Gör man det så finns det nästan ingen annan tv som slår bildkvalitén som Q90R är kapabel till.

Separat sladdlåda

Men det här är en bra tv på många andra sätt också. Till att börja med så måste vi berömma designen, som ger ett väldigt gediget och robust intryck. Möjligen kan man uppfatta designen som lite anonym, men det gör å andra sidan att den passar in nästan var som helst. Stort plus i kanten för de föredömligt tunna ramarna. En annan bra designmässig lösning är hur man valt att göra med anslutningarna. En enda tunn sladd från tv:n går till en separat box som hyser alla anslutningar, något som gör det smidigare att koppla i och ur bildkällor. Tyvärr så har tv:n HDMI 2.0-portar snarare än 2.1. Det gör att tv:n känns mindre framtidssäker, även om portarna ska stödja 4K i upp till 120 Hz.

Fjärrkontrollen är utmärkt. Den är nätt och snygg och har bara ett fåtal knappar. Att gränssnittet dessutom är extremt lättmanövrerat och snabbt gör ju inte saken sämre. Vi noterar även att det finns stöd för Airplay. Vi saknar dock Chromecast. Det finns emellertid appar för de flesta tjänster, så det behöver inte nödvändigtvis innebära något större problem.

Det råder inget tvivel om att det här är en av de bästa tv-apparater som går att få tag på just nu, och hade vi bara fått lite mer tryck i ljudet och den senaste HDMI-teknologin, så hade det kanske kunnat bli full pott.

Utmärkt bildseparat anslutningsbox
Inget HDMI 2.1kunde ha varit fler ingångar

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. TCL P725

Ett budgetalternativ värt din uppmärksamhet

Produkttyp: LED-tv Storlek: 43(testad), 50,55,65 tum Upplösning: 4K (3840 x 2160 pixlar) Vikt: 7,1 kilo/7,3 kilo med stativ (43 tum) Anslutningar: 2 x HDMI (2.0), 2 x USB, Common Interface Plus, RF, komposit, Wifi, ethernet, Bluetooth VESA-fäste: Ja Övrigt: Google Assistant, dubbla fjärrkontroller

TCL 50P725K

TCL brukar vara ett prisvärt märke på tv-sidan, och när man släpper en tv i mellansegmentet så blir det förstås ännu mer prisvärt. Det här är en bra om än långt ifrån perfekt apparat. Inte minst bilden är förvånansvärt fin, givet de tekniska förutsättningarna. Detaljrikedomen går förvisso förlorad i mörkare partier, men det är inget som stör särskilt mycket. Handlar det om ljusare eller färgstarkt material är det faktiskt en oväntat fin återgivning vi får med tanke på vilken prisklass den här tv:n är i. Bilden kan upplevas som lite plastig och filtrerad, men det åtgärdar man enkelt genom att slå av rörelsekompensationen.

Vi testar även att spela spel med den här tv-apparaten, och där briljerar den faktiskt. Den hanterar spelen utan några som helst problem, och vi noterar inget nämnvärt lagg i snabba scener. Sedan är det förstås trist att det inte finns HDMI 2.1-stöd och att uppdateringsfrekvensen ligger på bara 60 Hz, men återigen: Det är en budgetapparat vi snackar om.

En kul detalj är att det följer med en liten högtalare i form av en liten soundbar som sätts fast längs med tv:ns undersida. Den ger förvisso inget direkt bastryck att skriva vykort om, men däremot så är ljudet som levereras klart och detaljerat på en för prisklassen imponerande nivå.

TCL brukar skicka med två fjärrkontroller, en fullstor och en lite smidigare med bara de mest nödvändiga knapparna. Så är fallet även denna gång, och vi tycker att den mindre av dem faktiskt hade räckt.

I övrigt är det en ganska plastig tv. Tv:n är dessutom ganska robust och stor, men har ändå hyfsat tunna skärmkanter. 43-tummaren kan vara något för sovrummet, om inte annat.

Bra på gamingfint ljudbra bild
Lite trött wifi

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Philips Oled 865

Små uppdateringar av habil oled

Prisklass: premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.0) Energiförbrukning: 187 W (65”) Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 Vikt: 27,9 kg (65”) Med stativ: 30,7 kg (65”) Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 2 st USB, common interface Plus, antenn, optiskt ljud, Komposit (via adapter) VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Android TV med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ, fjärrkontroll Övrigt: Ambilight

Philips 65OLED865

Philips Oled 865 är en förhållandevis stillsam uppdatering gentemot fjolårets modeller som på det stora hela inte borde göra någon besviken. Det är en i allmänhet välpresterande TV med rejält ljud och paradnumret Ambilight.

Robot i bilden

Till det yttre ser det misstänkt likt tidigare modeller. Oled-panelen i sig ger en tunn topp på skärmen, medan den nedre delen huserar såväl ljusrampen för bakgrundsbelysningen Ambilight som en för TV-apparater enorm subwoofer. Helt enkelt en på det hela taget betydligt tjockare TV än vad Oled normalt är. Inte för att det gör något, så såväl skärm som bordsställ är riktigt stilrena.

Nyheterna ligger istället på insidan i form av fjärde generationens P5-processor från Philips. Den stora grejen med den är lite magi från artificiell intelligens för att bättre hantera allt från färger till rörelse. Jämfört med förra årets skärm är det faktiskt ett tydligt steg upp, främst i detaljer och hantering av lite mörkare partier. Rörelseskärpa hålls även den på en bra nivå för det mesta, men lite mer oberäkneliga rörelser som exempelvis en vevande arm kan fortfarande se lite oskarpt ut vid en närstudie.

Philips brukar hantera färg och svärta riktigt bra på sina Oled-maskiner och egentligen oavsett källa och läge stämmer det bra även här på alla parametrar. Vill du ha en TV i lyxklass med den alltid lika trevliga bakgrundsbelysningen Ambilight kan du inte gå fel här. Samtidigt är det ett par steg under den rena bildglädje som LG fått ur sig med sina Oled-modeller i år.

Hård konkurrens

Vid sidan av Philips-unika Ambilight är det faktiskt LG som förstör showen här lite. Medan Philips 865 kan skryta med bättre ljud är det flera andra bitar som faller kort. Fjärrkontrollen är förvisso bakgrundsbelyst (och med lyxig läderbaksida), men helt enormt plottrig. Inte för att LG är bäst i klassen där, men betydligt bättre. Samtidigt saknar Philips modell HDMI 2.1 för de senaste bildteknikerna som bland annat höstens spelkonsoler drar nytta av. Apropå spel finns det inte en tillstymmelse till stöd för PC-spelare genom Freesync eller G-sync, ytterligare poäng till nämnda konkurrent.

Philips Oled 865 är en riktigt bra TV med betydligt bättre ljud än snittet och riktigt bra bild. Nackdelen är att konkurrensen när det gäller både bildkvalitet och funktioner har hårdnat rejält i år, vilket ta udden lite av den här modellen.

Bakgrundsbelyst fjärrkontrollfin bildkvalitetambilight
Ingen HDMI 2.1enormt plottrig fjärr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

11. TCL C825

Bra ljud och fina färger till budgetpris

Typ: Mini-LED-tv i mellansegmentet (55/65 tum) Testad version: 55 tum Anslutningar: 4 x HDMI (2 x HDMI 2.1), 3 X USB, Common Interface Plus, koaxial, ethernet Trådlöst: Wifi, Bluetooth 5.2 Bildupplösning: 3 840 x 2 160 pixlar (4K) Plattform: Android TV Vikt (55 tum): 17,8 kilo utan stativ, 20 kilo med stativ Övrigt: Röststyrning via Google Assistant, kamera

TCL 55C825

Det låter rätt bra om den här tv:n, det kan vi konstatera snabbt. Förklaringen är att den har en inbyggd soundbar, och alltså erbjuder betydligt bättre resurser på det här området än många konkurrenter. Nackdelen med det är förstås att tekniken måste ta vägen någonstans, vilket bland annat manifesteras i en stor utbuktning på baksidan där subwoofern sitter, samt en rätt fläskig sektion i underkanten av skärmen där högtalarna är huserade. Nåväl, fronten är rätt smäcker och snygg, och så länge du inte behöver exponera bakdelen av apparaten så borde det här vara ett mindre problem. Och som sagt - det låter ju fint.

En kul detalj är att den här tv:n kommer med en webbkamera som gör det möjligt att använda tv:n för videosamtal. Ja, åtminstone i teorin. Det finns ju dessvärre inget bredare stöd för kommunikationsappar på Android TV-plattformen, och du är i princip hänvisad till Google Duo, som ju väldigt få använder. Man kan ju dock hoppas på ett bredare stöd för appar som Teams eller Zoom framöver.

Om du oroas över integriteten så kan vi meddela att kameran inte kan aktiveras på annat sätt än med en kompatibel app, så du behöver inte oroa dig för spionage.

Kameran är för övrigt ganska dålig, så det hela känns aningen gimmick-artat.

Android TV-plattformen – som kommer att uppdateras till det något modernare Google TV inom kort – är en hyfsat fin smart-tv-plattform med ganska brett appstöd. Här har vi ingenting att anmärka på.

Plus i kanten för att två av de fyra HDMI-ingångarna har stöd för HDMI 2.1 och att det finns stöd för AMD:s Freesync-teknologi. Det här innebär att man kan utnyttja moderna spelkonsoler eller en tillkopplad PC till max. Här har vi med andra ord en framtidssäker tv, åtminstone när det gäller den biten.

Så var det då det här med bilden. Mini-LED är ju en förhållandevis ny teknik, även om den inte kan betraktas som pinfärsk. Det här är dock TCL:s första Mini LED-tv, och den lämnar faktiskt en del i övrigt att önska. Den bjuder förvisso på riktigt fin ljusstyrka och fina färger, men man lyckas inte åstadkomma samma detaljrikedom och djup i svärtan som andra tillverkare fått till med sina Mini LED-apparater. Framför allt så leder det här till att tv:n inte levererar någon vidare bild när materialet inte håller någon högre klass. DVD-filmer riskerar till exempel att kännas betydligt suddigare och lågupplösta än vad de gör på andra tv-apparater. Här hade man behövt bättre uppskalningsteknologi.

Är det här en jättebra tv? Nej. Är den dålig? Nej, det vore också fel att påstå. Den bjuder på en helt okej bild, ett förhållandevis bra ljud och är dessutom framtidssäker tack vare stöd för HDMI 2.1 och Freesync. Ställt i relation till priset så blir omdömet ändå att tv:n är mycket bra, som budgetalternativ i mellansegmentet betraktat.

Ljusstark med fin färgåtergivningbra inbyggt ljud
Når inte samma höjder som andra Mini LED-apparaterden tillhörande kameran är rätt dålig och onödig

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

12. TCL EC780

Oväntat bra bild

Typ: LED-tv i mellansegmentet Storlek: 55 och 65 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, bluetooth, 3xHDMI 2.0, 2xUSB, Common Interface Plus, koaxial, optisk ljudingång, komposit Energiförbrukning: 87 watt vid 55 tum (0,5 watt i standby) VESA-väggfäste: Ja Övrigt: Stativ ingår, 2 fjärrkontroller, Android TV, röststyrning via Google Assistant eller Alexa

TCL 65EC780

Kinesiska TCL är ett varumärke som kanske inte osar status, men är man villig att se bortom den biten så får man väldigt mycket tv för pengarna. Den här tv:n heter EC780, och den påminner till mycket stor del om modellerna EC785 och EC78. TCL har börjat använda sig av Android TV istället för ett eget proprietärt system, något som känns som ett rejält steg i rätt riktning. Det finns ju till exempel appar för det mesta, och det är även en framtidssäker plattform. I övrigt är användargränssnittet lite irriterande i uppstartsfasen, då det ibland tar uppemot en minut innan man fått igång tv:n. Efter det tar apparna dessutom god tid på sig att koppla upp och börja leverera full bildkvalitet.

En intressant detalj med just handhavandet är att man får med två fjärrkontroller. De sköter inte lika saker, utan är bara olika utformade. Den ena är av klassiskt snitt med många knappar, medan den andra är mindre och har mer sparsamt med knappar. Den senare av dem trilskas tyvärr lite med IR-signalen.

Snygg tv

Det är en ganska smäcker tv, förhållandevis tunn och med en inbyggd ljudlimpa (från självaste Onkyo) som ger den ett säreget utseende. Även bordsstativet är snyggt, och dessutom riktigt stabilt. Den inbyggda ljudlimpan ger ingen tvättäkta surroundupplevelse, utan levererar virtuell surround samt stereoljud på ett helt okej sätt. Framför allt tar den fram röster bra. Någon megabas är det däremot inte tal om, då det förstås är svårt att få fram ur en platt-tv.

Så var det då den viktigaste biten kvar: bilden. Och visst levererar TCL även på den här punkten. Färgerna är fina och svärtan är riktigt bra. De mörkaste partierna blir en aning grova, men de syns ändå väl. Det finns tendenser till så kallad clouding i vissa partier, och det tycks inte som att TCL har tagit fram någon teknologi för att göra rörelserna mjukare. TV:n har dock stöd för samtliga etablerade HDR-tekniker, men tyvärr räcker inte ljusstyrkan till för att göra dem rättvisa.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en riktigt trevlig tv för den som vill få pengarna att räcka till mycket och som helst inte vill ha en extern surroundanläggning eller köpa till en ljudlimpa.

Förvånansvärt fin bildbra ljud
Ljusstyrkanseg i starten

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

13. LG SM9800

En framtidssäker tv

Typ: Nanocell-LED i premiumklassen Storlek: 55 och 65 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, 4xHDMI 2.1, 3xUSB, optisk ljudutgång, Common Interface Plus, koaxial Vikt: 27 kilo Energiförbrukning: 147 watt vid 65 tum (0,5 watt i standby) VESA-väggfäste: Ja Övrigt: WebOS, Google Assistant, stativ ingår.

LG 65SM9800

Nanocelltekniken påminner på många sätt om Qled-tekniken och ska således ge en extra snärt i färgerna på LED-apparater. Det fungerar faktiskt i fallet med LG:s SM9800. Väldigt bra, dessutom. Vi är till och med lite imponerade av den biten, inte minst hur realistiska färgerna blir trots att de verkligen bjuder på djup. Vi blir tyvärr inte lika imponerade av de mörkare partierna i bilderna, inte minst om det rör på sig. Är det stillbilder så fungerar det helt okej, men så fort det börjar röra på sig så försvinner detaljer och skärpa som en avlöning. Det här blir extra uppenbart om man sitter i dålig vinkel mot skärmen, även om just betraktningsvinkel i sig inte är något trist kapitel.

Senaste HDMI

Det är en snygg tv, inte minst till följd av det tjusiga bordsstativet, som löper i en smäcker båge över underlaget. Ska du ha den på väggen blir det paradoxalt nog inte lika snyggt, men en vacker pjäs är det trots allt. Vad gäller gränssnittet så ser det ut ungefär som på LG:s dyrare tv-apparater, med ungefär samma WebOS-funktioner som vi hittar på dem.

En stor fördel med SM9800 är att den sportar HDMI 2.1-ingångar. Det här är ingenting som är särskilt viktigt just nu, men på lite sikt så innebär det att man kommer att få ut maximalt av nästa generations spelkonsoler, till exempel. På det viset är det här en riktigt framtidssäker tv. Det är just det där med svärtan som ställer till det för SM9800. Kanske kan den dock vara värd att hålla utkik efter i reasammanhang. Den är en aning dyr i förhållande till vad den levererar i nuläget.

Fina färgerHDMI 2.1
Svärta innebär sämre skärpa

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

14. Samsung Q70R

Kaxig lillebrorsa

Typ: Qled-TV i premiumklassen Storlek: 49, 55, 65, 75 och 82 tum. Upplösning: 4K Vikt: 37,5 kilo Anslutning: Wifi, ethernet, 4xHDMI, 3xUSB, optisk ljudutgång, Common Interface Plus, koaxial VESA-väggfäste: Ja Energiförbrukning: 290 watt vid 75 tums storlek (0,5 watt i standby) Övrigt: Tizen OS, Bixby, stativ ingår

Samsung QE65Q70R

Nu ska vi vara petiga här. Vi testar serien Q70R genom att låta den representeras av 75-tumsmodellen QE75Q70R. Så var det sagt. Det är ju enbart storleken som föga förvånande skiljer de olika storlekarna åt, men nu har vi i alla fall sagt det. Samtliga apparater i Q70-serien är riktigt robusta och snabba.

Låt oss börja med att titta på det sämsta av allt: röstassistenten Bixby. För den som inte är bekant med den, så är den Samsungs egen utmanare till bland annat Google Assistent och Amazon Alexa, och den är inte värst bra. Den är framför allt sjukt intresserad av att vara med och störa. Vi behöver inte ens nudda fjärrkontrollen, den aktiveras ändå. Ibland slås tv:n på trots att vi precis stängt av den. Det slutar med att vi stänger av Bixby, rätt och slätt, något som knappast kan ha varit intentionen.

Nåväl, tv:n bygger på Samsungs operativsystem Tizen, som både ser ut och beter sig som det alltid gjort. Det är ett kvickt och rappt system med ett bra appstöd och mjuk navigation, så vi har inte mycket att anmärka på där.

Ett annat tillkortakommande jämfört med Samsungs lite dyrare modeller är att vi inte får den där smarta separata anslutningsboxen för alla in- och utgångar, utan nödgas trilskas med att koppla in saker i bakstycket på tv:n. Inte värst smidigt. Vi får inte heller någon framtidssäker HDMI med 2.1-stöd, utan får nöja oss med 4 2.0-portar.

Fjärrkontrollen är på sedvanligt Samsungmanér en fröjd att använda. Den är smidig och har inte så många knappar, något vi gärna hade sett att fler tillverkare anammande.

Hygglig bild

Qled-tekniken är känd för att generera fina färger. Men så är det tyvärr inte i det här fallet. Det känns förvånansvärt återhållet, med grönt och blått som inte riktigt vill sticka ut. Inte ens om vi kalibrerar bilden så får vi till en färgåtergivning som kommer i närheten av storebror Q90R. Svärtan ser däremot bra ut och genererar många detaljer även vid rörelse. Det blir lite ljusblödning men det är inget som irriterar nämnvärt.

Bilden klarar sig bra vid rörelse, även lågupplöst material. Uppskalningen lämnar däremot en hel del i övrigt att önska, speciellt om det handlar om tv-sändningar.

Det här är en bra tv, det är det inget snack om. Den har väldigt långt kvar till storebrors nivåer, men det gäller ju även priset, så klart.

Bra svärtabra fjärrkontroll
Bixbyinget HDMI 2.1

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

15. Sony XG95

Så bra som LED kan bli

Typ: LED-tv i premiumklassen Storlek: 55, 65, 75 samt 85 tum Upplösning: 4K **Energiförbrukning:**230 watt vid 65 tum (0,5 watt i standby) Anslutning: Wifi, ethernet, bluetooth, 4xHDMI, 3xUSB, Common Interface Plus, koaxial VESA-väggfäste: Ja Övrigt: Android TV, Google Assistant-stöd, stativ ingår

Sony KD-65XG9505

Det handlar mycket om OLED och Qled nu för tiden, men LED finns förstås kvar och är ofta lite mer överkomligt i pris. Och ska man hitta det lyxigaste som går att uppbringa i den här lite förbisedda kategorin (åtminstone i moderna premiumsammanhang) så bör man spana in Sonys XG95. LED med bakbelyst panel och med bildhantering signerad Sonys eminenta X1 Ultimate-chipp ger en bild som i princip ingen annan LED-tv kan matcha.

Vi kan väl börja med det tråkiga, nämligen att du får hålla till godo med HDMI 2.0, något som kanske inte tilltalar den som vill vara optimalt framtidssäker. Med det sagt så kan vi konstatera att bilden blir så bra som den kan bli med LED-teknik. Det innebär att den fortfarande lämnar en hel del i övrigt att önska jämfört med OLED- och Qled. Grundinställningen ger en rätt urvattnad känsla, men fixar och trixar man bara lite med bilden så får man till slut till någonting som ger en fin neutral ton med fina övergångar. Det blir inte den där utmärkta detaljrikedomen och svärtan som de nyare teknikerna medger, men helt okej. Ljusstyrkan får godkänt, men är aningen låg för att HDR-effekten ska märkas. Det är en bra bild vi får, men det är också en dyr tv-apparat.

Förvånansvärt tunn

Rent fysiskt så är den här tv:n förvånansvärt tunn. På klassiskt Sonymanér så är kanterna mycket tunna och har skarpa linjer. Det är en av de snyggare tv-apparater som finns på marknaden. Framför allt om du placerar den på en vägg så glänser designen, men ska du ha den på bordsstativ så får du tänka på att det kräver sin yta och att benen sticker fram rejält. Har du tänkt ha en ljudlimpa framför så kan det bli problematiskt.

Android TV är Sonys val av operativsystem, och det ger förstås tillgång till mängder av appar och andra fördelar som Google Chromecast- och Assistant-stöd. Android TV är dock ingen designmässig hit och känns många gånger ganska klumpigt att navigera i. Apples Airplay ska vara på gång, men fanns inte tillgängligt när vi genomförde vårt test av XG95.

Sony har glädjande nog uppdaterat sin fjärrkontroll och nu känns den betydligt mer robust än tidigare. Det handlar dock fortfarande om en fjärrkontroll av den gamla sorten, späckad med knappar. En aning oöverskådlig och inte särskilt intuitiv.

För att summera det hela så kan vi väl konstatera att det här är det bästa i LED-väg du kan hitta. Men med tanke på priset, det halvtaskiga ljudet och att det finns gott om OLED- och Qled-konkurrenter i samma prisklass därute, så känns XG95 inte helt klockren.

Så bra som LED kan bli
Inget HDMI 2.1trist fjärrkontroll

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

16. Xiaomi Mi TV P1

Godkänd men inte mer

Typ: LED-tv i budgetsegmentet (32/50/55/65 tum) Testad version: 55 tum Anslutningar: 3 x HDMI 2.0, 2 x USB, Common Interface Plus, koaxial, ethernet, komposit Trådlöst: Wifi, Bluetooth 5.2 Bildupplösning: 3 840 x. 2 160 pixlar (4K) Plattform: Android TV Vikt (55 tum): 11,7 kilo utan stativ, 11,9 kilo med stativ Digitalmottagare: DVB T/T2/S/S2/C Övrigt: Röststyrning via Google Assistant

Xiaomi Mi TV P1 55

Mi TV P1 marknadsförs primärt som en tv-apparat med exceptionellt tunna kanter. Har du sett den på bild så blir du dock en smula lurad, för riktigt så tunna ser kanterna inte ut i verkligheten. Med det inte sagt att de är direkt tjocka. Det är en ganska plastig tv, något som dock inte syns när den väl hänger på väggen, även om det känns när man håller i den.

Tidigare tv-apparater från Xiaomi var inte jättebra. Och Mi TV P1 är utan tvekan ett steg i rätt riktning, även om den inte imponerar. Framför allt så hade föregångarna en hel del problem när det handlade om att hantera spel. Bilden hackade betänkligt. Det här har man fått bukt med nu, och vi upplever spelande på den här skärmen som problemfritt. Det bör dock påpekas att man inte får ut maximalt av modernare spelkonsoler eller en tillkopplad PC, då den saknar stöd för HDMI 2.1, Freesync och andra önskvärda gamingfinesser. Däremot så har den trevligt nog en kompositutgång, vilket innebär att du kan ansluta även äldre konsoler utan problem.

När vi ändå är inne på det här med in- och utgångar så kan vi även konstatera att det bara finns 3 HDMI-ingångar. Rivalernas tv-apparater ståtar oftast med fyra.

Xiaomi kör med Android TV som smart-tv-plattform, och det är som alltid en rätt trevlig bekantskap, och inget vi kan anmärka på. Däremot så är tv:n lustigt nog inte anpassad till den svenska tv-marknaden, och det går inte att hitta Sverige i listan över kanalsökningsländer. Vi lyckas ändå söka upp kanaler via marknätet, men om det fungerar lika bra när man kör med en parabol eller via kabel-tv ska vi låta vara osagt.

Bildkvalitén är helt okej. Mi TV P1 kan förstås inte matcha dyrare konkurrenter när det handlar om sådan som färghantering och kontrast, men den bilden som levereras är mer än godkänd för prisklassen. Plus i kanten också för stöd för flera avancerade HDR-tekniker. Vi hade dock gärna sett lite fler inställningsmöjligheter för bilden, men den som vill in och pilla allt för mycket med sådana bitar tittar förmodligen inte på en tv i budgetsegmentet från första början.

Sammanfattningsvis så är det här en helt okej tv-apparat om man väger in priset. Det är ingen hejdundrande budgetpjäs, men gör jobbet förtjänstfullt.

Android TV är en trevlig plattformbilden duger
Platt färgåtergivninginte så tunna kanter som bilderna indikerarsaknar HDMI 2.1-stöd

17. Sony AG8

Mjukvaran saboterar helheten

Typ: OLED-tv i premiumklassen Storle: 55 och 65 tum Upplösning: 4K Anslutning: Wifi, ethernet, bluetooth, 4xHDMI, 3xUSB, Common Interface Plus, koaxial VESA-väggfäste: Ja Vikt: 20 kilo Energiförbrukning: 133 watt vid 65 tum (0,5 watt i standby) Övrigt: Android TV, Google Assistent, stativ ingår

Sony OLED KD-65AG8

Vi bjuds på oerhört fin bild när vi testar Sonys lite enklare OLED-modell av 2019 års snitt, AG8. Sony brukar slå på stora trumman för att man också är ett filmbolag (Sony är lite allt möjligt, om du frågar oss) och i det här fallet så tycks faktiskt den saken ha spelat in. Vi noterar en aning uppskruvade färger i grundinställning, men får man bara kalibrera tv:n en smula så får vi en bild som verkligen rör sig i den absoluta toppklassen. Även mörkare partier och rörelser klaras med bravur. Det är även ett riktigt bra ljud i tv:n, som är utrustad med Sonys ”Acoustic Surface Audio”-teknologi, något som inte riktigt räcker för att ersätta en ljudlimpa, men nästan. Vi noterar fin separation och en imponerande klarhet.

Ska vi hitta någonting negativt med bilden så är det väl att statisk text och loggor har en tendens att dröja sig kvar i upp till en minut efter att de försvunnit ur bild. Det här är ett generellt problem med OLED som tyvärr blir ganska tydligt på AG8. Det är en aning oroväckande, måste vi tillstå.

Toppdesign

Rent designmässigt fortsätter Sony att ligga på topp. Deras klassiska ”monolit-design” gör skäl för namnet. Den här tv-apparaten känns verkligen som om den vore karvad ur ett block. Kanterna är också på nu mer klassiskt Sonyvis extremt tunna. Själva tv:n dras däremot med en rätt trist och klumpig box på bakstycket som alla sladdar kopplas in i. En separat anslutningsbox hade varit en långt smartare lösning.

Fjärrkontroller har aldrig varit Sonys starka sida, och tyvärr utgör inte den här fjärrkontrollen något undantag heller. Den är helt och hållet IR-baserad också, så du måste rikta den rätt för att den överhuvudtaget ska fungera. Inte helt 2020, om du frågar oss. Man kan använda mobilen som fjärrkontroll också, något som fungerar en aning bättre.

Vi tycker även att det är trist att vi inte får HDMI 2.1, då det hade gjort tv:n långt mer framtidssäker. Det är en bra tv när det gäller bild och ljud, men den checkar nästan inga andra boxar på listan.

Bra bild och ljudsnygg design
Allt annat

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

18. Samsung QN900A

Slarvigt utfört extra allt-koncept

Produkttyp: Mini QLED-tv Storlek: 65(testad)/75 samt 85 tum Upplösning: 8K (7680x4320 pixlar) Ljud: 80 watt (6.2.2) Anslutningar: Wifi, Ethernet, Bluetooth, 4 x HDMI 2.1, 3 x USB, Common Interface Plus, koaxial, komposit Vikt: 30,1 kilo med stativ (22,1 kilo utan) Strömförbrukning: 420 watt (65 tum). Övrigt: One Connect-box, röststyrning via Bixby

Samsung QE65QN900A

Det är bra att sikta högt med en produkt, men det innebär också att man tar en risk med att förbise fundamentala egenskaper. Det här är Samsungs QN900A ett trist exempel på. Här har koreanerna laddat på med all lyx man har i sin arsenal. Vi snackar 8K-upplösning och vi snackar HDMI 2.1. Vi snackar One Connect-lösning och till och med en solcellsdriven fjärrkontroll. Det är dessutom en galet snygg tv-apparat. Klart att förväntningarna blir högt ställda.

Men tyvärr så faller den här apparaten på eget grepp. Låt oss börja med bilden. Ambitionerna är fina. Skärmpanelen är oerhört ljusstark och utrustad med ett 120 Hz-läge samt stöd för Nvidia Freesync och G-sync. Färgåtergivningen är fantastisk och detaljrikedomen lämnar inget i övrigt att önska. Men den där ljusstyrkan ställer till det och det uppstår så kallade bloomingeffekter, något som inte är värdigt en tv i den här prisklassen. Framför allt i bilder som bjuder på en skarp kontrast så blir det här väldigt påtagligt. Man kan fippla lite med inställningarna och få till en bättre bild, men det löser inte problemet helt och hållet. Dessutom har man inte försett tv:n med stöd för Dolby Vision, vilket är lite av ett mysterium. QN900A blir därmed inte så framtidssäker som man skulle kunna tro att den är.

Även när det gäller ljudet har man slarvat. Tv:n marknadsförs med att erbjuda ett riktigt avancerat ljud, och här finns mängder av högtalare som ska ge en upplevelse som åtminstone kan matcha en ljudlimpa. Det låter förvisso bättre än vad de flesta tv-apparater gör, men basvibrationerna gör att bakstycket vibrerar och knarrar, vilket blir ohyggligt irriterande efter en stund. Man kan givetvis ställa ned bastrycket, men då försvinner ju onekligen lite av poängen med den avancerade ljudlösningen.

På plussidan får vi notera 8K-stöd, vilket onekligen är framtidssäkert. Men frågan är hur länge det dröjer innan det börjar dyka upp tillräckligt med 8K-material för att det ska vara ett vettigt köpargument. Det blir mest en gimmick i dagsläget. Fjärrkontrollen är riktigt bra och One Connect-lösningen med alla anslutningar i en separat låda är utmärkt. Men det räcker inte.

Fin färgåtergivningbra fjärrkontrollOne Connect
Bloomingprobleminget Dolby Vision-stöd

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

19. Nokia Qled Smart TV 6500D

Det finns mycket som kunde ha gjorts betydligt bättre

Produkttyp: OLED-tv Storlek: 65 tum Upplösning: 4K (3840 x 2160 pixlar) Vikt: 20 kilo (inkl. Stativ) Anslutningar: 3 x HDMI (2.0), Wifi, Ethernet, Bluetooth, 2 x USB, Common Interface Plus, RF, komposit. VESA-fäste: Ja Övrigt: Google Assistant

När det handlar om tv-apparater så är varumärket Nokia (som tillverkas på licens) mest förknippat med enklare budgetmodeller med LED-skärmar här på den svenska marknaden. Qled Smart TV 6500D är däremot en flaggskeppsprodukt. Som sådan lär den dock göra dig rätt besviken.

Bilden är helt okej. Den har en rätt klen ljusstyrka som drar ned betyget, men om man bortser från det så noterar vi en fin färgåtergivning och en förhållandevis god detaljrikedom även i dunkla partier. Blir det för stora kontraster i materialet hänger den däremot inte med i svängarna alls och de ljusare delarna av bilden får en ganska ful aura. Det här hade varit okej om prislappen varit avsevärt lägre, men så är ju inte fallet.

Det inbyggda ljudet är desto mer imponerande, men det håller tyvärr inte när man drar på volymen, för då börjar diskanten bli påträngande. Vid lägre volym tycker vi dock att den här tv:n inte bara matcher, utan även överträffar många rivaler i samma prisklass.

Operativsystemet lämnar en del i övrigt att önska. Nokia 6500D är utrustad med Android TV, och det finns ingen indikation på att den kommer att uppdateras till det betydligt mer moderna och slipade Google TV. Tv:n verkar för övrigt ha rätt klen processorkraft, för det går segt att öppna appar.

Som om inte det här vore nog så är fjärrkontrollen att betrakta som ett direkt haveri. Den är plastig och ful och vill inte fungera med någon annan kommunikation än IR. Den reagerar även dåligt och registrerar ofta flera tryckt när vi bara tryckt in en knapp en gång. Då hjälper det föga att knapparna är bakbelyst.

Rent visuellt är det en rätt så normal tv-apparat som inte direkt sticker ut. Det finns dock en designmässig plump i protokollet och det rör strömindikatorn som reflekteras i foten på bordsstativet så att det blir störande. HDMI-ingångarna är dessutom av 2.0-typ och därmed inte förberedda för exempelvis moderna konsoler som Playstation 5 eller Xbox Series X. Vi kan inte rekommendera den här tv:n.

Färgåtergivningenljudet
Usel fjärrkontrollklarar inte material med hög kontrast

Allt om TV

Att på alldeles egen hand leta rätt på den bästa teven för just sina behov upplever många som svårare än någonsin och den största utmaningen när de ska köpa en ny TV. Antalet modeller på marknaden är enormt vilket kan bli överväldigande.

Förutom TV-modellernas ofta kryptiska namn så kryllar TV-branschen av krångliga tekniska ord som interpolation, crosstalk och bakgrundsblödning. Tillverkarna gör inte heller saken lättare med egna namn på diverse tekniska funktioner. Vi har därför valt ut de bästa och mest populära TV-modellerna på marknaden just nu och utsett testvinnare.

I vårt TV-test hittar du den bästa TV:n för just dina behov och din budget. Då priset ofta är avgörande för vilken TV man köper har vi gjort det enkelt för dig genom att dela upp TV-apparaterna i olika prisklasser.

Testet omfattar allt från mycket prisvärda budgetmodeller till riktigt påkostade premium-modeller. Förutom att utse testvinnare i olika kategorier hjälper vi även våra läsare att reda ut begreppen. Längre ner på sidan, under recensionerna, finner du därför dels en ordlista över tekniska termer, dels mer ingående förklaringar kring olika egenskaper vi har bedömt i vårt TV-test.

Välj din prisklass

Olika TV-modeller skiftar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för nedåt 4000 kr medan en lyx-TV lätt kostar 50 000 kr. Därför har vi delat in de olika testkandidaterna i tre olika prisklasser, så att man lättare hittar de modeller som har rätt pris för ens smak och budget. De olika prisklasserna är:

Budgetklassen: Under 10 000 kr

TV-apparater i denna prisklass är av enklare slag med begränsad funktionalitet. Skärmstorleken är sällan över 40 tum och bildkvaliteten har i regel en del svagheter. Många som köper en budget-TV är mest ute efter att få största möjliga skärm för pengarna, har överseende med lättare brister i bildkvaliteten och behöver inte nymodigheter som SMART-funktionalitet. Dagens budget-modeller har dock generellt en fantastiskt bra prestanda jämfört med några år äldre TV-apparater.

Mellanklassen: 10 000 – 20 000 kr

Mellanprisklassen karaktäriseras av större skärmar, oftast mellan 40 och 50 tum. Bildkvaliteten är högre och funktionaliteten är rikligare än på budget-modeller, exempelvis trådlöst nätverk (WiFi), fler ingångar (såsom USB & HDMI) och snyggare design. De har normalt även viss SMART-funktionalitet såsom onlineplattformar eller möjligheten att använda sin Smartphone som fjärrkontroll.

Premiumklassen: Över 20 000 kr

Premiumklassen karaktäriseras av mycket påkostade TV-apparater med exklusiv design och skärmarstorlekar från 46 tum upp till hela 80 tum. Hårdvaran håller i regel en väldigt hög standard med kraftfulla processorer som kan generera en mycket god bildkvalitet. Premium-modeller är normalt även utrustade med en riklig funktionalitet. 3D-stöd är numera nästan obligatoriskt i denna prisklass och 3D-glasögon ingår oftast. I premiumklassen hittar man också mer avancerad SMART-funktionalitet såsom ansiktsigenkänning, röst- och geststyrning.

Superbudget: Under 6000 kr

En liten avstickare är de riktigt billiga TV-apparaterna, som idag går att hitta i storlekar uppåt 65 tum. Här handlar det ofta om tillverkarnas billigaste modeller, eller fjolårsmodeller som fått flytta ner i prisklasserna. Här kan variationerna mellan modeller vara betydligt större än i dyrare prisklasser och det är bäst att du kollar innan du köper. Du kan bland annat knappast räkna med några fenomenala detaljer i mörka partier, eller allt för bra skärpa när bilden rör mycket på sig. Lyxtekniker som Oled- eller Qled-paneler hittas för det mesta inte här och det är heller ingen garanti att varken 4K-upplösning eller HDR finns med i specifikationerna.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss